Erään yrittäjän tarina




Minusta on kiinnostavaa lukea ihmisten uratarinoita siitä, kuinka he päätyivät siihen asemaan missä ovat nyt. On kiinnostavaa, miten mukana on ollut paljon sattumaa ja onnea mutta myös määrätietoista etenemistä kohti päämäärää. Tiesitkö sinä jo kaksikymmentä vuotiaana, missä tulisit työskentelemään kymmenen vuoden kuluttua?

Minä en. Olin juuri valmistunut meijeristiksi ja työskentelin kotikaupunkini meijerissä tuotteenvalmistajana. Päädyin meijerikouluun oikeastaan puhtaasti rationaalisista syistä. Olin vasta avioitunut mieheni kanssa ja tiesin jo sillon, että tulemme luultavasti asumaan loppuelämämme täällä pienessä tuppukylässä. Olisi siis syytä opiskella sellainen ammatti, minkä alan töitä täällä olisi tarjolla. Niinpä päädyin meijerikouluun. Ammatinvalinta oli hyvä. Viihdyin työssäni ja siitä myös maksettiin hyvin. Vuonna 2016 kaipasin elämääni kuitenkin jotakin muuta, joten otin vuoden opintovapaata ja ryhdyin opiskelemaan pukeutumisneuvojaksi. Vuosi oli hyvin tapahtumarikas.  Ensimmäisen kolmen kuukauden kuluttua päätin perustaa naistenvaatteisiin erikoistuneen verkkokaupan. Muutaman kuukauden kuluttua eräs naapurini tarjosi minulle liiketilaa keskustasta edullisesti vuokralle, ja päätin tarttua haasteeseen. Olin kyllä ajatellut ollessani työharjoittelussa eräässä vaateliikkeessä, että ainakaan myyjän ammatti ei ole minun juttuni. Tykkään kyllä asiakaspalvelusta ja viihdyn ihmisten kanssa, mutta olen aika herkkä kaikille ärsykkeille ja väsyn herkästi jos niitä on liikaa. Työpäivän päätteeksi olinkin aina ihan uupunut kaikista niistä valoista, musiikista, ihmisistä ja nähtävästä, että rojahdin vain loppuillaksi sohvalle. 

No, olin kuitenkin haaveillut aina omasta yrityksestä, joten oma kivijalkakauppa näki päivänvalonsa syksyllä 2016. Kauppa kävi mukavasti ja pian tulikin aika laajentaa isompiin tiloihin. Eipä aikaakaan, kun tilaisuuden tullen laajennettiin yritystä myös naapuripitäjään. Nyt tulee tunnustus: olen pohjimmiltani hyvin turvallisuushakuinen ja tietyllä tapaa nössö, enkä ole koskaan uskaltanut heittäytyä täyspäiväiseksi yrittäjäksi. Ja miksipä olisinkaan, onhan minulla mukava työpaikka ja mielekäs työ. Joten, kuten arvata saattaa, kahden kivijalkamyymälän ja verkkokaupan pyörittäminen sivutoimisesti käy kenelle tahansa jossain välissä liian raskaaksi. 

Lopettamispäätös syntyi äkkiä. Olen aika impulsiivinen ihminen ja jos saan jotakin päähäni, ei minun tarvitse päätöstä kauaa miettiä. Jälkeenpäin on naurattanut, kun katselen instagramista vanhoja kuvia; vielä syyskuun alussa 2018 olin julkaissut kuvan IG:ssa jossa hehkutin meidän uutta Pariisilaista mallistoa ja syyskuun lopussa olikin loppuunmyynti jo täydessä käynnissä. Lokakuussa 2018 kivijalkakaupat ja verkkokauppa laittoi ovensa viimeisen kerran kiinni.

Nyt tullaan taas siihen, että luota aina intuitioon ja tuntemuksiisi, kun teet päätöksiä. Kuten sanottu, myyjän toimi ei ollut minun juttuni. Sen sijaan markkinointi oli ja nimenomaan digimarkkinointi. Yritystaipaleen parasta antia oli nimenomaan kulisseissa toimiminen, kuten myyntikampanjoiden suunnittelu, tapahtumien suunnittelu ja organisointi, verkkokaupan pyörittäminen jne. Verkkokaupasta innostuneena ryhdyinkin perehtymään nettisivujen tekemiseen. Muutamille yrityksille niitä rakentelin, ja oivalsin, että tämä on juuri sitä mistä nautin. Joulukuussa 2018 aloitin Helsingissä wed designerin ammattitutkinnon ja perustimme tuttavani kanssa Mainostoimisto Utumedian. Tunsin nykyisen yhtiökumppanini vaatekauppa-ajoilta jolloin teimme yhteistyötä paljon erilaisissa tapahtumissa, joten tiesin että hänellä on ihan uskomaton visuaalinen silmä ja luotin täysin hänen osaamiseensa. Se oli yksi perjantai-ilta kun kutsuin hänet kanssani ABC:lle kaljupääkahveille juttelemaan mahdollisesta yhteisestä yrityksestä. Ja yllättävää kyllä, hän innostui heti! Eipä aikaakaan kun uusi yritys oli laitettu jalalle ja tässä sitä nyt ollaan! Tänä iltana pitäisi (saisi) laittaa taas tarjousta uusista nettisivuista paikalliselle yritykselle, se on ihan mahtavaa! 

Miten kävi meijeriuralle? Siinä se kulkee vielä mukana, toimenkuva vaan on vaihtunut tuotantosihteeriksi J

Täältä voit lukea jutun miten valmistautua työhaastatteluun.
Hei! Miten susta tuli se mikä oot nyt? Olis kiva kuulla, joten kerro ihmeessä kommentteihin! J


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kuinka äänität itse musiikkia