Kuinka äänität itse musiikkia

Hei taas!

Varmaan moni tietääkin, että mainostoimisto-yrityksen lisäksi minulla on toinenkin yritys kahden ystäväni kanssa joka kantaa nimeä Lauluntekijätrio Cuulas Oy. Päätoimialamme on siis musiikin tuotanto, eli sävellämme, sanoitamme, laulamme, äänitämme ja miksaamme omaa musiikkia. YouTubesta löydät tuotantoamme kanavanimellä Cuulas trio. Musiikkimme onkin aika suosittua, tällä hetkellä laulujamme on kuunneltu YouTubessa yhteensä 13 179 451 kertaa.

Toisinaan meille tulee kyselyjä millä laitteilla me tehdään musiikkia ja onko se vaikeaa. Vuosien aikana mekin olemme kokeilleet eri äänitysohjelmia, mutta lopulta käyttöömme on vakiintunut Reaper-niminen digitaalinen äänitystudio. Reaperia voi kokeilla ihan maksutta. 
Ajattelin kirjoittaa tähän pienen oppaan, millä pääset kokeilemaan omaan musiikin äänittämistä pienellä kustannuksella. Jos haluat tietää miten ansaita rahaa musiikin teolla, niin lue artikkeli täältä.

Mitä laitteita tarvitset vähintään?

1.     Tietokone
2.     Ulkoinen äänikortti
3.     Mikki, jos aiot äänittää laulua

Lisäksi esim. midikoskettimisto tai syntikka.

Minun käyttämäni laitteet:

Yamaha PSR S710 keyboard
Lexicon Alpha äänikortti (n. 50€)
Shure SM58 mikrofoni (n. 150€)
Apple iMac

Muita tarvikkeita: Hotline audio line kaapelit yhdistämään kiippari (koskettimisto) äänikortin kautta tietokoneelle (2 kpl), sekä popfiltteri mikkiständiin suodattamaan laulussa pee-pöhinöitä. 






Kuinka pääset alkuun

      1. Lataa ensitöiksesi Reaper tietokoneellesi ja asenna ohjelma.
2.     Yhdistä äänikortti koneellesi ja asenna.
3.     Liitä äänikorttiin mikkipiuha tai kiipparista aux-piuhat. Ei kuitenkaan molempia yhtä aikaa, sillä ne eivät toimi yhtä aikaa (ainakaan minulla) 
4.      Sen jälkeen tee tarvittavat asetukset Reaperiin että Reaper osaa käyttää ensisijaisena äänikorttina ulkoista äänikorttia. Options >> preferences >> Audio device >> valitse valikosta äänikorttisi

Kuvaa klikkaamalla näet sen isompana
reaper äänikorttiasetukset

reaper preferences


5.     Tuplaklikkaamalla tummanharmaata aluetta saat esille uuden raidan. Valitse inputiksi mono tai stereo, riippuen mitä aiot äänittää. Kun itse äänitän audiona syntikastani valmiin säestyksen, valitsen stereo inputin, kun taas äänitän laulua, valitsen mono inputin, right-linjan. Kun painat raidan ohjausnäkymästä punaisen record-näppäimen pohjaan ja kokeilet koputella mikkiin niin tiedät onko linja aktiivisena. (Pitäisi hyppiä keltaiset pylväät siinä vierellä.)



6.     Sittenpä ei muuta kun painat ohjauspaneelin alaosasta record-nappulaa ja ryhdyt äänittämään!


       Bonus vinkki: Kannattaa aina ensin tehdä projektille oma kansio tiedostoihin ja tallettaa projekti sinne, niin kaikki äänitetty materiaali tulee sitten oikeaan kansioon.


Jos sulla ei satu olemaan midikoskettimistoa, mutta löytyy esim. piano, niin voit äänittää pianoa myös mikin kautta. Mutta kannattaa tutustua Vsti soittimiin, jolloin voit viedä ohjelmaan midinä musiikkia (miditiedostoja löytyy netistäkin joka lähtöön) ja vaihtaa miditiedostoon haluamasi virtuaalisoittimet. Tällöin et tarvitse soitinta välttämättä ollenkaan.

Teen tästä mahdollisesti myös video-ohjeen lähipäivinä jos jäi jokin asia epäselväksi. Kirjoitan myös myöhemmin artikkelin siitä, kuinka minä miksaan laulua, joten pysyhän kuulolla :)


T.Mira

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Erään yrittäjän tarina